http://www.devrekani.com

Editörden

Merhaba memleketimin güzel insanları; internet medyasının yeni yeni yayılmaya başladığı, internete ev telefonundan fax modem ile bağlanıldığı zamanlar yıl 2002…

Dile kolay tam 18 yıl olmuş "www.devrekani.com" yayına başlayalı.

O zaman sosyal medyanın daha olmadığı, iletişimin telefonla ve hatta antenli cep telefonların yeni yeni kullanılmaya başlandığı zamanlar…
Her insanda eskiye bir özlem vardır mutlaka, bir yandan memleket sevdası, yaşanmışlıklar bir yandan gurbette geçen süre…
Bilişim mesleğim olması sebebi ile bir şehir rehberi nasıl yapabilirim diye yola çıkmıştım. Sonra birçok araştırma… Kastamonu valilik ziyareti, ilçe belediye ziyaretleri birçok manevi destek ve bilgiye ulaşma noktasında yardımlar… hepsini bir araya toplamak çok zordu. Bilgiye ulaşmanın önemli ve bir değer ifade ettiği yıllar…
Şimdilerde ise bilgiyi ve zamanı, değerini çok çabuk harcıyor ya da farkına varamıyor elindeki değerin önemini kıymetini...
Çünki çok çabuk ulaşıyor ve kıymeti harbiyesi olmuyor hiçbir şeyin.
Kastamonu Gazetesi Cemil Özel beyle, Nasrullah Gazetesi Gürkan kardeşimle, Kastamonu Sözcü Gazetesi Yaşar Kuru abi ile, Radyo 37 Mehmet Şahinbaş abi ile adını sayamayacağım bir çok değerli insanla o zamanlar tanışmıştım.
Daha online hiçbir mecrada web sitesi yoktu.
Kağıdın, gazetenin, kitabın, haberin, manşetin değerli, kıymetli olduğu yıllar…
Şimdilerde ise eline akıllı telefonu alan… Sosyal medyadan çek, paylaş, gönder muhabir ya da medya patronu oldu.
Sosyal Medya o kadar hızlı girdi ki hayatımıza, teknolojinin bir çok güzelliğini de yaşıyorsunuz aslında.

Anlık memleketten, köyden canlı yayınlar: kar, yağmur yağışını ya da yakının vefat haberini, hüznünü, sevincini her şeyini yaşıyorsunuz… velhasıl teknoloji ile birlikte uzaklar yakın oldu.
Artık web sitelerinin de kıymetinin pek kalmadığı da aşikar…
Olsun biz yine de memleketimize bir faydamız dokunsun sesi kulağı olalım karınca misali…
Belki ilçemizin, memleketimizin, güzelliklerini insanımız farkında değil ya da farkına varamıyor.
Gurbete gidenler beni daha iyi anlarlar…

Gelelim DÖRKENİ Meselesine:
Taşköprü’ye Sarımsakçı, Küre’ye Kömürcüle, Sahil Kesimindeki ilçelere de Sahilli manasında (Zehillüle),
Devrekaniye’de “Dörkenilüle” Yelmik otu, yeşilin bol olduğunu, verimli ovalık alanların bol olduğunu ifade ettiği için  “Yelmükçüle” sizi derler.
Taşı toprağı altındır benim ilçemin.
İsmini dışardan her kişi tam söyleyemese de (şapkalı a ile telaffuz edildiği yıllar çok güzel oturuyordu ağza) bastonu ile ünlü hımm o yer devrek değil mi? Hayır değil diyorum Devrekani…
Bastonu ile değil ama birçok değeri ile ünlü olduğu kesin.
 
Tarih, Kültür ve Turizm Şehri Devrekani
Geçmişi çok eskilere dayanıyor: Çayırcıkta Hititliler döneminden kalma Aslan Heykeli, Tarihi kazı alanları Kınık başta olmak üzere, Osmanlı zamanında ve öncesinde Candaroğulları Beyliğinin en çok bilineni İsmailbey’in yazlık olarak kullandığı tüm üst düzey devlet erkanının uğrak yeridir.
Bu yüzdendir adını Devlet Hanı kelimesinin türetilmesi ile DEVREKANİ olarak tescillemiştir.

Hatta İsmailbey Camii ve İsmailbey Mahallesi, Ahiçelebi Mahallesi vardır ahilik kültürünün en güzel örneklerinin yaşandığı ve adının yaşatıldığı yerdir.
Fatih Sultan Mehmet’in Annesi Halime Huma Hatun, İsmail bey Fatih’in dayısı vs. bir çok bu gibi örneklerle çoğaltabiliriz değerlerimizi.

Aynı Zamanda Önemli Cami Medrese ilim irfan yuvası…
Merdane Sultan Türbesi, Kurt Şeyh Türbesi, Delimusaoğlu Camii, Kadı Çelebi Camisi
Devrekani Vakıf Eserleri : Kapu-i İsmail Bey Mescidi, Selameddin Mescidi, İsfendiyar Bey Mescidi, Tepecik Mescidi, Şeyh Şirin Zaviyesi, Hacı Dursun Camii, Çelebi Camii, Halil Bey Camii, İsmail Bey Camii, Keydenler (Arap Dede) Camii, Karaköy Mescidi, Ahi Çelebi Zaviyesi, Kurt Şeyh Zaviyesi, Şeyh Bali Zaviyesi, Akmescit (Devire),
İsmail Bey Hamamı, Çayırcık Hamamı, Tarih ve Kültür değerlerinin halen günümüze kadar yaşatıldığı ve yaşandığı şehirdir Devrekani.
 
Doğa ve Tabiat ile iç içe birçok mesire alanı ile karşılar herkesi; Kulaksızlar, Beyler Barajı, Çiğdem, terzi Göleti, Belovacık Balıklı Göl, Akdoğan şelalesi daha niceleri…

Devrekani, Kastamonu’ya En yakın yerleşim yerlerindendir. Bu hem avantaj hem de dezavantajdır ilçeye…
Aslında Hangi açıdan baktığınıza bağlıdır. Kastamonu’daki ticari yaşama önemli katkı sunan ticaret adamlarının birçoğu Devrekanilidir.


“Gasdamonudan geleyken Oyrağı dırmanıp tam zirveye çıkduğunda büyük ihtişamıynan YARALIGÖZ garşula önce seni…
Sora uçsuz bucaksuz köyler ve bir yayla ova… çarşaf gibi tarım arazileri gözlerigi gamaşturu.

Aşa ininceye kada o heyecanı yaşasıg. Sora birden hava soğumaya başla ve sırtıga bir şeyle alusug havası sertdü ama dikkat edecesig. Güneşi öğlen yaka adamı, ikindüleyin üşürsün aşamına da sobaya sırtıgı vedimmi ısınusug iliklerige gadar…
Işıkları söndüreceysin sade ateşin ışığı tavana yansıyacak ve sobanın arkasında bir yastık alıp oturacaksın deme keyfine… kişiye göre değişir bu haz duygusu…

Sobada ister kestane gavur, ister mantar közle, istersen güğümü goy üstüne her daim ıccak su bulunsun evde fazla gaynarlama haşulanusug dikkat et.. dökme üstüge.“

İlçenin kendine has kültürel değerleri halen yaşatılmakta ve eskiler o nesil sağ kaldığı müddetçe yeni nesile aktarılmaktadır. O değerler yitirilip gitmeden kıymetlerini bilelim ONLARA YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ, TARİHİMİZ DİYORUM.

Not: vefat etmeden önce büyükbabamın ve halen yaşayan babaannemin video ve ses kayıtlarını kaydettim. Onların o orijinal bakış açılarını ağzını yakalayabilme noktasında önemli olduğunu düşünüyorum ben o kültürde büyüdüm.
Ben anlıyorum ama yeni nesil belki de hiç farkında değil bazı telaffuzları dahi anlamıyor. Bu değerlerimize sahip çıkalım ve yaşatmaya çalışalım…

 
Ömrüm yettiğince de yaşamaya, yaşatmaya çalışacağım inşallah. Ağızla ilgili bir araştırma yapmıştım. Kastamonu geneli Özbek Türklerine dayanıyor. Çeşitli görüşler vardır bilemem ancak. Büyüklerimizin konuştukları dil ve ağız tamamen ÖZ TÜRKÇE…
Eskiler Ramazan, Recep demezlerdi çünkü Türkçe de özel isimler ünlü ile başlar o yüzdendir BİZDE IRAMAZAN, ERECEP diye telaffuz edilirdi.
 
“abeysinig”, “sen kimledensig”, “neddig”,”nediya la o”; küçük bizde güccük.. azıcık bizde cıkkada…
bizde getirle, götür beden diline göre, duruma göre değişir… oğulcuğum bizde kız çocuklarına da denir…  
“Dörkeni İBİSİ” MEŞURDU şairlere bile konu olmuştur. Namı değer hindi. [Dogu Dogu Dogu]


Konusu açılmışken geçmeden edemeyeceğim “Dörkeni İBİSİ”

Araçlı emekli Tuğgeneral Fazıl Bayraktar amcam kulakları çınlasın, hem asker bunun yanı sıra hem de bir Kastamonu aşığı, şair yazar aynı zamanda…
”Eskilerin bir tabiri vardır sizin de İBİGİZ MEŞURDU EVLAT DERDİ… Daday’ında var ama hem böyle düşünür… bakar… gezer… daha cılız küçük olur derdi. DÖRKENİ İBİLERİ Daha böyük, çok gabaruk efe oludu der, güçlü ve heybetli durur, durduğu yerde gücünden eşinüdü der…”
Eskiler şu cümleleri kurardı… Rabbim ömrünü uzun etsin :

“DADAY İBİSİ GİBİ DÜŞÜN, DÖRKENİ İBİSİ GİBİ EŞİN”

Aslında burada Daday’ın eğitimdeki verdiği değeri önemsiyor. Düşünmenin öneminden bahsediliyor. Çok güzel bir hiciv var eskilerin değimiyle.
Devrekani insanın mücadeleci ruhundan çalışkan gücüne vurgu yaparak Devrekani ibisinin daha iyi olduğu belirtiliyor.
 
Devrekani Mutfağı
Devrekani mutfağını anlatmaya kelimeler yetmez. Bölgesel işaret almış Dörkeni Cırığı (lokma tatlısı), Devrekani Banduması başı çeker…

 Haluşka keseceyin, Köle Hamuru Garuşturaceyin,
Gız Ana Banduma yapıvesege (çoğu yerde ıslama adında ama orijinal banduma tavuk suyu ile değil dörkeni ibisi ile yapılandır), çoğu yerde akıtma dedikleri ama bize has adı ile CİZLEME… gibi birçok tad ayrı bir kültürel ve mutfak zenginliğimizdir.

Ekonomik Kalkınması
İlçenin uçsuz bucaksız verimli toprakları ile önemli geçim kaynağı TARIM ve HAYVACLIKTIR.
Büyük Şehirlerin Kurbanlık ihtiyacının büyük bir kısmını ilçemiz karşılamaktadır.
İlçedeki et kesim yeri ve kombinesi de önemli bir yere sahiptir.


Ekonomik kalkınması TARIM ve HAYVANCILIĞA bağlıdır. Köylerde atadan gelen küçük çaplı bir besicilik kültürü varken yavaş yavaş çiftlik kültürü yeni açılan işletmelerle biraz daha kurumsallaşmaya başladı.
Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin onaylanması ilçe kalkınmasında çok önemli bir yere sahip ayrıca yeni nesilde iş olanakları noktasında heyecan ve umut yaratmıştır.
Sığır besiciliği, et ve süt ürünlerini yerinde işleyebileceğimiz sistemler kurulursa verilen emek ve elimizdeki potansiyel daha iyi gün yüzüne çıkacaktır.

Her şeyden öte istihdam demek, kalkınma demek…
Bu yüzden diyorum “Tarım ve Hayvancılığın Başkenti” gelecekte Devrekani olacaktır.
Yakın Gelecekte: “Yükselen Değerdir Devrekani”
 

Tarık TATLI

21/08/1982 Kastamonu doğumlu. İlk öğrenimini Kastamonu Devrekani ilçesi Yunus Emre İlköğretim Okulunda, ortaöğrenimini İstanbul Şirintepe İlköğretim okulunda; Lise yıllarını İstanbul Bağcılar Abdurrahman Nermin Bilimli Teknik Lisesi Bilgisayar Yazılımı Bölümünde; Ön Lisans Eğitimini Ege Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde tamamladı. Daha sonra Lisans Eğitimini Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünde bitirdi.
Aynı zamanda Toprak Bilişim Sistemleri / Tatlı Mobilya & Dekorasyon (TBS & TM GROUP) işletmesinin kurucularındandır.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi - İSMEK'te Bilgisayar Usta Öğreticisi olarak daha sonra Başakşehir Ensar Koleji'nde Bilgisayar Öğretmeni olarak görev yaptı.
Sarıyer Belediye Başkanlığı - Özel Kalem Müdürlüğü - Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüklerinde Bilgisayar İşletmeni - Bilişim Uzmanı olarak görev yaptı.
Bağcılar Belediye Başkanlığı - Strateji Geliştirme Müdürlüğü'nde Arge ve Teknik ekipte çalışmaktadır.

NOT:
Sitede görmek istediğiniz yada bilgi doğrulama noktasında öneri ve istekleriniz, yeni ve farklı bilgi eklenmesi için önemli yere sahip çevrenizde bildikleriniz Devrekanili saygın isimler varsa bizlere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca "Değerlerimiz ve Hemşehri Bilgileri" sayfasına işyeriniz olur, görevli olduğunuz kurumlar yerler olur, kartvizit vs. ekleyebilmek için iletişime geçebilirsiniz. buradaki amacımız devrekanilileri birbiri ile haberdar etmek ve herkesin birbirine ulaşmasını sağlamtır. Ücret reklam vs. alınmayacaktır. Bu  Platformu Ticari bir amaç için kullanmıyoruz.

E-Posta           :   tariktatli82@gmail.com
                         :  tarik_tatli@hotmail.com
Sosyal Medya :
  facebook.com/tariktatli82

Ziyaretçi Defteri    : https://www.devrekani.com/ziyaretci-defteri
İletişim Formu       : https://www.devrekani.com/iletisim Bize Ulaşın Formunu doldurabilirsiniz.