http://www.devrekani.com

Devrekanili Ünlü Simalarımız

:: İlçemizden Yetişmiş Ünlü Simalarımız ::

Başarısını Kanıtlamış ve Zirveye Ulaşmış, İş Adamlarımız, Büyüklerimiz
Onların Işık Tuttukları Yoldan Haydi Bizler Devam Edelim Ve İlçemiz İçin Daha İyisini Hedefleyelim..!!!!


DEVREKANİ' NİN YETİŞTİRDİĞİ ÜNLÜ KİŞİLER

Hayır sever iş adamı merhum Mustafa Kaya:

1923 yılında Aslanbey köyünde doğdu. İlk okulu bitirmeden İstanbul’a gitti. uzun yıllar inşaat işleriyle uğraştı. 1970 yılında turistik Kaya otelini yaptırdı. Yapmış olduğu iki evlilikten de çocuğu olmayan Hacı Mustafa KAYA kendini çocuklara ve okul yapmaya adadı. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

-Kastamonu Mustafa Kaya Anadolu Lisesi. Öğrenci Yurdu,Spor Salonu,Lojman.
-Devrekani İmam-Hatip Lisesi Öğrenci Yurdu. (350 Yatak kapasiteli)
-Şenlik Mustafa Kaya YİBO . (Pansiyon ve 10 Daireli Lojman)
-Ağlı Nedime Kaya İlköğretim Okulu.
-Mili Eğitim camiasına büyük katkıları olan KAYA bunların haricinde Cami Kur’an kursu, Şadırvan gibi dini amaçlı yatırımlar da yapmıştır.
-19 Haziran 1995 yılında aramızdan ayrılan merhum Hacı Mustafa Kaya’ yı rahmet ve şükranla anıyoruz.

Mehmet Fuat Bey (Mühto)
1875 Küre doğumlu olan Mühto Bozkocatepe Köyü Kurukavak Mahallesi Alaman Çiftliği beldesindendir. Bir süre Devrekani Belediye Başkanlığı yapan Mühto 2.ve 3. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmış ve 27.05.1952 yılında vefat etmiştir.

Cemil ATAY
1892 Devrekani doğumlu olan ATAY Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra bir süre Hakimlik yapmış, 6. ve 7. Dönem Sinop Milletvekilliği, 8.dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmış ve 02.05. 1969 yılında İstanbul'da vefat etmiştir.

Muzaffer Ali Mühto
Devrekani 1914 doğumlu olan Mühto Mehmet Fuat Bey'in oğludur. Ankara Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Sayıştay 1. Sınıf murakıplığı, serbest Avukatlık ve çiftçilik yapan Mühto 9. ve 10. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmış ve 16.09.1955 yılında vefat etmiştir.

İsmail Hakkı YILANLIOĞLU
Anne tarafından Bozkoca Köyü Çakallar Mahallesinden olan Yılanlıoğlu 1918 Kastamonu doğumludur. Askeri Veteriner olan Yılanlıoğlu Binbaşı Veteriner, Tüccar,Çiftçi,Şair ve Öğretmenlik yaptıktan sonra 1.ve 2.dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmış, 06.07.1992 yılında vefat etmiştir.

Adil AYDIN
Devrekani 1928 doğumlu olan AYDIN İlkokulu bitirdikten sonra bir süre İstanbul Mütahitlik yaptıktan sonra 2. Dönem Kastamonu Milletvekilidir.

Mehdi KESKİN
Devrekani 1938 doğumlu KESKİN Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra Hukukçu ve serbest Avukatlık, Kastamonu İl Daimi Encümeni ve 4. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapmıştır.
Evli ve üç çocuk babası olan KESKİN Kastamonu Baro Başkanlığı görevlerinde bulunmştur.

Tayyar ALTIKULAÇ
Devrekani Bıngıldayık Köyü 1938 doğumlu olan ALTIKULAÇ , İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Doktora yapmış ve İlahiyat Doktoru olarak Milli Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Müdürlüğü, Öğretim Üyeliği, bir dönem İstanbul Milletvekilliği yaptıktan sonra Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi Başkanlığı görevini yürüten ALTIKULAÇ , evli ve 4 çocuk babasıdır.

Oğuz ATAY
Öykü ve Roman yazarı olan ATAY Eski Kastamonu Milletvekillerinden Cemil Atay'ın oğludur. Babasının Hakimlik yaptığı İnebolu'da 1934 yılında dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirdikten sonra Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinde görev aldı. Eserleri arasında Tutunamayanlar, Tehlikeli Oyunlar, Korkuyu Beklerken, Bir Bilim Adamının Romanı'nı sayabiliriz. 13.12.1977 yılında İstanbul'da vefat eden ATAY Edirne kapı şehitliğine defnedilmiştir. Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu Devlet Tiyatrosunda sahnelenen ATAY' ın bütün eserleri İletişim Yayınlarınca yeniden basılmıştır.

Kemal PATTABANOĞLU

1935 yılında çayırcık mahallesinde doğmuştur.Terzicilikle iş hayatına atılmış olup, 1974 yılından beri Kastamonu'da manifatura-konfeksiyon-kuyumculuk-tekstil-elektronik eşya-mefruşat işleri ile ün salmış Kastamonu’nun saygın simalarından, iş adamlarındandır. Kuzeykent Ulu Camii bünyesinde Hacı Kemal Pattabanoğlu Kur’an Kursuna destek olmuştur. Yeşilay Derneği Kastamonu Şube Başkanlığını yürütmüştür. Kemal Pattabanoğlu'Mayıs 2020 yılında vefat etmiştir.


HATTAT Yusuf SEZER

Kastamonu ili, Devrekani ilçesi, Baltacak köyünde doğdu. İlk tahsilimi köyünde Şenlikpazarı Nahiyesinde bitirdi. İstanbul Gazi Osman Paşa İmam Hatip okuluna yatılı olarak okumak için kayıt oldu.. Yedi sene yatılı okudu. ve 1981’de mezun oldu. Arabistan’da okumak için evraklarını Arapça tercüme ettirdi. Ancak 12 Eylül 1982 Hac Farizasını îfâ edip dönmek mecburiyetinde oldu. 1984’te askerliğini yaptı. 1985’te evlendi ve bir kız bir erkek çocuk babası.

kendi ifadeleri ile : " Hat Sanatıyla meşguliyetim ilâhi takdirin bir güzelliği, önce abimin kalemleriyle ilk heyecanımı mürekkebe parmak batırıp, reçel zannedip ağzıma götürüp tatmakla, diğer bir deyimle “mürekkep yalamakla” başladı. Yıllar sonra, Sümbül Efendide okurken ilk Hat hocam Nuruosmaniye Camii baş müezzini Hafız Recep Berk hocaefendi hocamız 14 Mayıs 1972 Cumartesi Kursta hepimize 74 talebeydik, ilk besmele ve elifbayı yazarak ders verdiler.

Bir sene böylece nesih harflerle çalıştık. Hocamın yanında talebesi olarak tek kalmıştım. Sülüs’ten “Rabbiyessir” duasını yazdılar. İki ders alarak 1978 senesine kadar yâni Recep hocamın vefatına kadar ( 26.06.1978 ) devam etti.

Ancak Recep hocam beni 14 Kasım 1977 Cumartesi Üstad Hamit Aytaç hocamla tanışmak için gittik. Beni takdim etti. Kendilerinden derse başlayıp, bitirip, icâzet almamı rica ettiler, heyecanla defterime hemen “Rabbiyessir” sülüs meşki yazıldı ve Hâmit hocama böylece o gün talebe oldum. Sırasıyla Sülüs, muhakkak, reyhani, icaze, tevkii ve tuğra çalışmaları derslerini takip ettim. Nesih ve rikayı mütalaa yaparak çalıştım. 24 Temmuz 1980 Cuma günü İcazetimi almaya hak kazandığım gün hocamdan helallık isteyince bana : “Evlat, Hat sanatına hizmet edersen hakkımı helâl ederim. Bırakırsan kıyamette 10 parmağım yakanda olduğu halde senden dâvâcı olurum.” Sözü ile vasiyet gereği Hattat olarak çalışmalarımı devam ettirmekteyim.

Yıllar sonra, aile şeceremi araştırırken tarihi bir hakikatle karşılaşınca hayretler içerisinde kaldım. Meşhur Hattat Mehmet Şevki Efendi Kastamonu, Seyyitler Köyü ( şimdiki adıyla Seydiler adıyla ilçedir. ) nenemin (babaannemin) büyük amcazâdeleri olarak soy kütüğümüzde birleşmektedir.Hâliki Zülcelalin ikrâmı ırsiyyette Hattat nesli ile nesepte birlik çemberi kuruluyor. Bu tamamen merakımın bir eseri olarak nüfusta araştırırken Hakkın bir tecellisi olarak çıktı. Elhamdülillah.

Mesleğimi hattat olarak seçmemi de Rabbim diledi. Aile büyüklerim de kabul ettiler, işimi severek sürdürmekteyim.

Vesselâm..
https://www.trthaber.com/haber/kultur-sanat/kamis-kalem-is-murekkebi-ile-gecen-bir-omur-hattat-yusuf-sezer-346327.html
Kamış kalem, is mürekkebi ile geçen bir ömür: Hattat Yusuf Sezer

-------------
Naim Karaman Hoca
Hukukçu, din adamı, İstanbul merkez vaizlerinden (D. 1941, Devrekani / Kastamonu – Ö. 6 Ağustos 2014, Gebze). İlk dini eğitimini babası İsmail Efendi’den aldı. Dokuz yaşında hafız oldu
Erken dönemde hafız olmasında; Osmanlıca, Arapça ve yeni harflerle okuma-yazma öğrenmesinde babasının büyük gayretleri oldu. İlköğretime doğrudan üçüncü sınıftan başladı. İlkokula devam ederken, babasının gözetiminde hem hıfzımı sağlamlaştırdı hem İnşa (Osmanlıca çeşitli yazıları İmla ve Okuma Dersi) okudu hem de köyündeki rahmetli Molla Recep Efendi´den Arapça başlangıç derslerini aldı.     
11 yaşında İstanbul´a giderek İmam Hatip Okuluna kayıt yaptırdı. Yedi sene devam eden tahsil döneminde ardından İmam Hatip Okulunu bitirenler, doğrudan üniversiteye giremedikleri için, dışarıdan lise imtihanlarını vererek İstanbul Hukuk Fakültesine girdi. Fakülteye girmeden önce Yd. Sb. Öğretmen olarak askerliğini yaptı. Askerlikten dönüşte Sarıyer Çarşı Camii´ne imam olarak tayin edildi, bir yandan da hukuk fakültesine devam etti.
İki sene Sarıyer'de görev yaptıktan sonra, rahmetli Mustafa Çerçi Hoca Efendi ile becayiş yaparak Beyoğlu Galata'daki Arap Camii Başimamlığı'na tayin edildi. 1967 yılında İstanbul Merkez Vaizi olarak görevlendirildi. Hukuk Fakültesini bitirip avukatlık stajını da yaptıktan sonra vaizlik görevine devam etme kararı aldı. 2000 yılına kadar vaizlik görevine devam etti. 2000 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Hizmetin fiilî emekliliği olmadığı için son günlere kadar irşada ve vaizliğe devam etti. Bu süre içinde birçok ilmi çalışmalara da imza attı.
Naim Karaman; İstanbul Din Görevlileri Cemiyeti Başkanlığı, Türkiye Din Görevlileri Federasyonu İkinci Başkanlığı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Gençlik Kolu Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Naim Karaman Hoca, 6 Ağustos 2014 Çarşamba günü Gebze'nin Tavşanlı köyünde vefat etti. Cenazesi 6 Ağustos 2014 Perşembe günü Gebze'nin Tavşanlı köyündeki Akşemsettin Camiinde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Gebze Tavşanlı Köyünde bulunan aile mezarlığında toprağa verildi.
73 yaşında vefat eden Naim Kahraman Hoca, birçok ilmi çalışmalara da imza atmıştır. Sıra dışı bir aydın din adamı profili çizerek; İslam dininin sosyo-ekonomik yönüne yetkinlikle dikkat çekmesi ile entelektüel çevrelerin de büyük takdirini kazanmıştır.
ESERLERİ:
Aydınımızın İrtica Rüyası (1987), Hz. Akşemsettin - Tek Başına Bir Üniversite, İslâm Cemaati Düşüncesinin Anatomisi, Dünya İslâm Cemaati ve Küreselleşme Boyutu). İş Dünyamızın Ufkundaki Işık İslâm'ın Girişimci Kültürü ve Pazarın Yolu (2009), Sülüklerin Sırrı (11 Eylül Vurgunundan İslâmî Teröre), Ekonomik Krizlere Karşı İslâm'ın Girişimci Kültürü Değer Üretmenin Önceliği
---------

Bu Topraklar;  bir çok,  vatana millete yararlı,   hayırlı evlatlar  yetiştirmeye devam ediyor ve devam edecekte.....

" Daha sizlerin ardından yetişen;  azimli, ileriyi hedefleyen girişimci bir o kadar da dinamik zihniyetle, daha da biliçli bir şekilde;  sizlerin tutmuş olduğu ışık (yol üzerinden ) onlarda artık  arkanızdan geliyorlar... "


HAYDİ  DEVREKANİLİ GENÇLER TEK YUMRUK OLALIM VE BU TOPRAKLARIN, KALKINMASI VE GELİŞMESİ İÇİN EL ELE VERİP SÜREKLİ ÇALIŞALIM..!!

ÇALIŞTIĞIMIZ MÜDDETÇE HİÇ BİR ENGEL, GÜÇ BİZLERİ HEDEFLERİMİZDEN YILDIRAMAYACAKTIR.

NOT:
Bu şekilde gönül vermiş  önemli yere sahip çevrenizde bildikleriniz Devrekanili saygın isimler varsa bizlere ulaşıp ekleyebiliriz.

E-Posta           :   tariktatli82@gmail.com
                         :  tarik_tatli@hotmail.com
Sosyal Medya :
  facebook.com/tariktatli82

Ziyaretçi Defteri    : https://www.devrekani.com/ziyaretci-defteri
İletişim Formu       : https://www.devrekani.com/iletisim Bize Ulaşın Formunu doldurabilirsiniz.