http://www.devrekani.com

Eğitim ve Öğretim

DEVREKANİ’ DE EĞİTİM VE ÖĞRETİM

İlçe genelinde okur-yazarlık oranı %96,7 seviyesindedir. İlçe merkezinde bir adet çok programlı Lise, bir adet İmam-Hatip Lisesi, üç adet İlköğretim Okulu, Kastamonu Üniversitesi Devrekani Meslek Yüksek Okulu mevcuttur. Şenlik köyünde de bir adet Yatılı İlköğretim Bölge okulu vardır.

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ DEVREKANİ MESLEK YÜKSEK OKULU

Kastamonu Üniversitesi, Devrekani Meslek Yüksekokulu 2011 yılında İnsan Kaynakları Yönetimi Programı ve 46 öğrenci ile eğitim öğretim hayatına başlamıştır. 2012 yılında ise İnsan Kaynakları Yönetimi İkinci Öğretim programı da bünyesinde yer bulmuştur. Aynı yıl Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programının Normal ve İkinci Öğretim Programları da öğrenci almıştır.

İnsan Kaynakları Yönetimi normal öğretim programının 91, ikinci öğretim programının ise 28 aktif öğrencisi bulunmaktadır. Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümünde, toplam 52 aktif öğrenci eğitim görmektedir.

İdealist, araştırmacı, öğrenmek isteyen, üst düzey yeteneklere sahip elemanlara duyulan ihtiyacı karşılamayı amaç edinen meslek yüksekokulumuz kendini sürekli olarak geliştirmeyi ve bu yöndeki çalışmalarını sürdürmeyi hedeflemektedir.

Yerleşke Devrekani
Mevcut Öğrenci Sayısı  171
Eğitim Süresi 2 Yıl + İsteğe bağlı hazırlık
Eğitim Dili Türkçe
Telefon (0 366) 638 18 10 - 11
Faks (0 366) 638 18 12
Web http://devrekani.kastamonu.edu.tr
E-posta dmyo@kastamonu.edu.tr
Adres Kastamonu Üniversitesi, Devrekani Meslek Yüksekokulu
  Ahi Çelebi Mah. Şehit Nihat Çendik Caddesi
  Devrekani / KASTAMONU

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bunların haricinde ise 22 adet köy İlköğretim okulumuz kendi köylerinde eğitim ve öğretime devam etmektedir. Köylerimizden Kanlıabat,Habeşli ve Sağlar Kırıştı öğrencilerinin ikinci kademesi; 20 adet köyümüzün öğrencilerin tamamı taşımalı ilköğretim kapsamında olup, Milli Eğitim imkanları ile taşınmakta iken , Mütevelli ve Kadirbey Mahalleleri de Belediye imkanları ile merkez okullarımıza taşınmaktadır. Geriye kalan merkeze uzak ve kırsal kesim köylerimizdeki öğrencilerimiz ise Şenlik Yatılı İlköğretim Bölge Okuluna yerleştirilmek suretiyle okuma yazma oranı %100’e çıkarılması amaçlanmaktadır. İlçe sınırları içinde toplam 2210 öğrenci eğitim ve öğretim görmektedir.

Son yıllarda ilçe merkezimizdeki okulları bitirip üniversitelere giren öğrenci sayısında azalma görülmektedir. Bunun nedeni de İlköğretim kurumlarını bitiren öğrencilerin büyük çoğunluğu Yabancı dil ağırlıklı süper liselere ve meslek liselerine kaymaları,ayrıca İl merkezinin yakınlığı sebebiyle ilimizdeki okulları tercih etmeleridir.  Açık öğretim dallarındadır.

DEVREKANİ’DE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ÇALIŞMALARI

KURUMUN ADI :
ADRESİ :
TEL NO:
FAX : 
HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Şehit Teğmen Cemal Tepeli Cad. DEVREKANİ
0 366 6381022 – 6381907
0 366 6381022

TARİHÇESİ
Devrekani Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü 1975 yılında açılmış olup o günden beri ilçe merkezi ve köylerimizde Halk Eğitimi faaliyetlerine devam etmektedir. Merkez müdürü olarak 1976-1991 yılları arasında Mehmet ÇAĞLAR, 1991-1993 yılarında Şükrü ŞEN, 1993-1996 yılarında Eşref ODABAŞI görev yaparak emekliye ayrılmışlardır.

ÖZELLİKLERİ
Örgün eğitimin içinde veya dışında kalmış bireylere bilgi beceri ve davranış kazandırmak için ilgi ve istek doğrultusunda hayat boyu yapılan bir etkinliktir. Bu amaçla halka yönelik yaygın eğitimi imkanlar dahilinde gündüz ve gece kursları düzenleyerek eğitim yöntemleri uygular,diğer kurumların yaygın eğitim faaliyetlerine yardımcı olur.

BİNA DURUMU
Uzun yıllar geçici binalarda çalışan kurumumuz planlı olarak yapılmış ve 1998 Haziran ayında hizmete açılmıştır. Kaloriferli,Elektrik , su ve kanalizasyon şebekesi mevcut olan yeni hizmet binasının çevresi karo ile kaplı ve küçük bir şerit halinde çiçeklik mevcuttur. Üç katlı olarak yapılan binanın ihtiyaç fazlası olan bazı bölümleri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Öğretmen evi olarak kullanılmaktadır.

Merkez binası olarak kullanılan birinci katta ;Biçki Dikiş,Makine Nakışı, Bilgisayar sınıfları mevcut olup,Bir sınıfımız da geçici olarak “Kültür Evi” olarak düzenlenmektedir. Ayrıca ikinci katta 150 kişiye hitap edecek çok amaçlı bir salonumuz vardır.

Kuruluşundan bu yana merkez bünyesinde açılan; Alabalık, Arıcılık, Büyük baş hayvan yetiştiriciliği, Besin ve Beslenme, Biçki Dikiş, Bilgisayar, Çiçekçilik, Çocuk bakımı, Daktilo, El işleri örücülük, El nakışı, El sanatları, Elektrik, Ev ekonomisi, Folklor, Güreş, Halıcılık, Hayvancılık, Hizmet içi eğitim kursu, İngilizce, Küçük baş hayvan yetiştiriciliği, Kalorifer ateşçiliği, Koyunculuk, Kumaş boyama, Makine nakışı, Öğretici yetiştirme, Pratik elektrikçilik, Seracılık, Trafik eğitimi ve okuma yazma dallarında kurslar açılmıştır.

DEVREKANİ HALK KÜTÜPHANESİ

 28.08.1985 Tarihinde Belediye Başkanlığına ait binada hizmet vermeye başlamıştır.

İLK ÖĞRETİM OKULARI

HALİME CELAL BUDAK İLKÖĞRETİM OKULU

OKULUN ADI

Halime –Celal Budak İlköğretim Okulu

ADRESİ
TELEFON NO AÇILIŞ

YABANCI DİL

Kastamonu Yolu Yem Fabrikası Yanı
0 366 638 2320

İngilizce

Bina Durumu
Okul yeni ve taşıma merkezi olarak yapılmış olup,16 derslik,2 Fen laboratuarı, 1 yemekhane, 4 idare odası, arşiv ve kitaplık odaları mevcuttur. Okulumuzdaki kitap sayısı yetersizdir.

Okulun Tarihçesi
İlçemiz İsmail Bey Mahallesi Gülistan mevkiinde kurulan okulumuz Belediyeye ait 1 Hektar 7050 m2 yüz ölçümü vasıflı çayır iken İl tüzel kişiliğine verilmek suretiyle Hayır sever vatandaşımız Celal Budak ve Devlet iş birliği ile 1992 yılında inşaatına başlanarak 1997 yılında tamamlanmış ve 1998-1999 öğretim yılında taşımalı eğitim merkezi olarak hizmete girmiştir.

Hayır sever iş adamı Sayın Celal BUDAK 1941 yılında Devrekani ilçesi Alaçay köyünde doğmuştur. Kendi köyünde ilkokulu, Devrekani Orta okulunu ve İstanbul Pertevniyal Lisesini bitirerek yüksek tahsile başlamış fakat maddi imkansızlıklardan okuldan ayrılmak zorunda kalmıştır. En büyük ideallerinden biri okul yapmak olan Sayın Celal Budak bu isteğini yerine getirdiğinden dolayı çok mutlu olduğunu belirtmektedir. Cehalete ışık tuttuğu için Budak ailesine saygı ve şükranlarımızı sunarız.


YUNUS EMRE İLKÖĞRETİM OKULU

OKULUN ADI

Yunus Emre İlköğretim Okulu

ADRESİ
TELEFON NO OKUL
YABANCI DİL

Şehit Teğmen Cemal Tepeli Cad. No:26 Devrekani
0 366 6381039
İngilizce

Okulun Tarihçesi
Okulumuz 1940 yılında Merkez İlkokulu olarak eski binasında hizmete girmiş olup, 1988 yılından itibaren yeni binasına taşınmıştır.1991 yılında ismi değiştirilerek Yunus Emre İlkokuluna, 1997-1998 Öğretim yılından itibaren ise Yunus Emre İlköğretim Okuluna dönüştürülmüş olarak eğitimve öğretime devam etmektedir.

Binanın Özellikleri
Okulumuz kaloriferli olup ,Elektrik ,Su ve Kanalizasyon şebekesi vardır. Bölümleri ise 2 idareci odası, 1 Öğretmenler odası, 1 Ana sınıfı,1 Bilgisayar sınıfı ve 13 dershaneden oluşmaktadır. Binanın arsa alanı 4156 m2 olup, Ağaçlandırma ve çiçeklendirme çalışması yapılmıştır. 2000 yılı itibariyle okulumuzdan 2704 kişi mezun olmuştur.

Okulumuzda sınıf yetersizliği vardır. Ayrıca Laboratuar ,iş atölyesi ve çok amaçlı salon ihtiyaçlarımız vardır.

OKULDAN YETİŞEN ÜNLÜ KİŞİLER

Dr. Tayyar ALTIKULAÇ: 1938 yılında Kastamonu’nun Devrekani İlçesinde doğdu. İlköğrenimini doğduğu ilçede,orta ve yüksek öğrenimini de İstanbul’da yapan ALTIKULAÇ, ilkokulu bitirmeden önce 9 yaşında iken Kuran-ı Kerimin tamamını ezberleyerek hafız oldu.


1963 yılında Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdi.1965 yılına kadar İstanbul İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yaptı. İstanbul ve Kayseri Yüksek İslam Enstitülerin de asistanlık ve öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Bu arada 1967-68 öğretim yılında Bağdat Üniversitesin de Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde ihtisas yaptı.

Tefsir ve hadis dalında doktorasını tamamlayan Dr. ALTIKULAÇ, sırasıyla Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı,Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü ile Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği görevlerinde bulunduktan sonra 1978 yılında Diyanet İşleri Başkanlığına tayin edildi.
8 Kasım 1986 tarihinde düzenlenen bir törenle emekliye ayrıldı.
Bir dönem İstanbul Milletvekilliği yapan ALTIKULAÇ halen kitap yazma çalışması yapmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı görevi sırasında eğitim merkezlerinin ve yurt dışı eğitim irşad hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve hac organizasyonunun gerçekleştirilmesi gibi önemli hizmetleri bulunan ALTIKULAÇ evli ve dört çocuk babasıdır.


ŞENLİK MUSTAFA KAYA YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULU

OKULUN ADI

Şenlik Mustafa Kaya YİBO

ADRESİ
TELEFON NO OKUL
YABANCI DİL

Şenlik Pazar yeri Devrekani
0366 6485029- 6485366
İngilizce

Okulun Tarihçesi
Okulumuz 1942-1943 yılında ilkokul olarak açılmış, 1968-1969 yılında aynı çatı altında ortaokul açılarak birlikte eğitim yapılmış, 1992-1993 öğretim yılında İlköğretim oldu ve 1998-1999 yılından itibaren ise Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olarak hizmete devam etmektedir.

Hayır sever iş adamı merhum Mustafa Kaya:

1923 yılında Aslanbey köyünde doğdu. İlk okulu bitirmeden İstanbul’a gitti. uzun yıllar inşaat işleriyle uğraştı. 1970 yılında turistik Kaya otelini yaptırdı. Yapmış olduğu iki evlilikten de çocuğu olmayan Hacı Mustafa KAYA kendini çocuklara ve okul yapmaya adadı. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

-Kastamonu Mustafa Kaya Anadolu Lisesi. Öğrenci Yurdu,Spor Salonu,Lojman.
-Devrekani İmam-Hatip Lisesi Öğrenci Yurdu. (350 Yatak kapasiteli)
-Şenlik Mustafa Kaya YİBO . (Pansiyon ve 10 Daireli Lojman)
-Ağlı Nedime Kaya İlköğretim Okulu.
-Mili Eğitim camiasına büyük katkıları olan KAYA bunların haricinde Cami Kur’an kursu, Şadırvan gibi dini amaçlı yatırımlar da yapmıştır.

-19 Haziran 1995 yılında aramızdan ayrılan merhum Hacı Mustafa Kaya’ yı rahmet ve şükranla anıyoruz.

Hayır sever iş adamı Mahir Kul:

1942 yılında ilçemiz Fakılar köyünde doğan KUL, İlk okulu kendi köyünde bitirdikten sonra imkansızlıktan okuyamayarak 1964 yılından beri inşaatçılık işleriyle uğraşmaktadır. Okulumuzun 150 öğrenci kapasiteli kız yurdunu inşa edip Milli Eğitime katkıda bulunmuştur. Halen İstanbul’da inşaat mütahitliği yapan Mahir KUL’ a başarılar dileriz.

OKULDAN YETİŞEN ÜNLÜ KİŞİLER

Necmi YÜZBAŞIOĞLU: 1956 Yılında Şenlik Köyünde doğdu. İlkokulu burada bitirdikten sonra Kastamonu Göl Öğretmen Okulu ,Ankara Yüksek Öğretmen Okulu ve son olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra aynı okulda asistanlığa başladı. Sırası ile yardımcı doçentlik, doçent ve Profesörlük ünvanını aldı. Aynı okulun ve Doğu Akdeniz Üniversitesinin Anayasa kürsüsünde Profesörlük yapmaktadır.


100. YIL ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU

OKULUN ADI

100.Yıl Atatürk İlköğretim Okulu

ADRESİ
TELEFON NO OKUL
YABANCI DİL

A. Çelebi Mah. Ş. Nihat Çentik Cad. ,No 14 Devrekani
0366 6381044
İngilizce

Bina Durumu
13 Dershane, 1 Laboratuar, 1 Kütüphane, 1 Adet işlik olarak kullanılan atölye,Depo, Ambar, Arşiv ve idari odalar mevcut olup, spor salonumuz yoktur. Okul binası kaloriferli olup ,aydınlatma su ve kanalizasyon şebekeleri mevcuttur. 6500 m2 arsalı bahçemiz ağaçlandırılmıştır.

Okul Kitaplığı
Bir kütüphane ve her sınıfın ayrı kitaplıkları bulunmaktadır. Okulumuzdaki kitap sayısı 659 olmakla birlikte bu sayı yeterli değildir.

Okulun Tarihçesi 
1950 yılında ahşap bir binada Orta Okul olarak eğitime başlayan okulumuz,1968 yılında yeniden planlı olarak yapılan binaya taşınmış ve bünyesinde Lise ile birlikte eğitime devam etmiştir.
Okulumuz 1992-1993 Öğretim yılında , 100.Yıl Atatürk İlköğretim okulu ile birleştirilmesi sonucunda aynı binada bu isim altında hizmet vermeye devam edilmektedir. Devrekani Lisesi ise 100.Yıl İlköğretim okulunun bulunduğu binaya taşınmıştır. 1998-1999 Öğretim yılı itibariyle okulumuzdan 1868 öğrenci mezun edilmiştir.

LİSELER

ŞEHİT TEĞMEN CEMAL TEPELİ ÇOK PROGRAMLI LİSESİ

OKULUN ADI

ŞEHİT TEĞMEN CEMAL TEPELİ ÇOK PROGRAMLI LİSESİ

ADRESİ
TELEFON NO
FAX NO

YABANCI DİL

İsmail bey Mah. Cumhuriyet Cad. No: 15 DEVREKANİ
0 366 6381033 /6381457
0 3666381474

İngilizce

 Tarihçe 
Okul 1973 yılında Devrekani Lisesi olarak açılmış,11.08.1993 tarihinde Şehit Teğmen Cemal Tepeli Lisesi ismini,15.09.1994 tarihinde de Şehit Teğmen Cemal Tepeli Çok Programlı Lisesi adını almıştır. Yabancı dili İngilizce' dir. Lise seviyesinde normal gündüzlü 3 yıl olarak eğitim öğretim yapmaktadır. Okulda Genel Lise Bölümü, Kız Meslek Lisesi Hazır Giyim Bölümü,Ticaret Meslek Lisesi Muhasebe Bölümü olarak öğretim programları uygulanmaktadır.

Okul; 
1 katlı olarak yapılan binada 5 idari işler için oda, 1 laboratuar, 1 Kütüphane, 1 Hazır giyim atölyesi, 1Daktilo sınıfı, 6 adet bilgisayardan oluşan bir bilgisayar sınıfı ve 5 derslik bulunmaktadır. 


ŞEHİT TEĞMEN CEMAL TEPELİ

Devrekani Nüfusuna kayıtlı Albay Yaşar Tepeli’ nin oğlu olan Cemal Tepeli 1968 yılında Ağrı İli Eleşkirt İlçesinde doğmuştur.1990 yılında Kara Harp Okulundan Topçu Teğmen olarak mezun olan Tepeli 30 Mayıs1993 tarihinde Bitlis ili Sarı konak mevkiinde şehit olmuştur.

OKULA YARDIMDA BULUNMUŞ HAYIRSEVERLER

Cemil ATAY: 
Okul birincisine ödenmek üzere bankaya vadeli para yatırmış ve faizi her yıl okul birincisine verilmektedir. 1890 yılında Devrekani’de doğan Cemil ATAY bir süre hakimlik ve uzun yıllar Milli Koruma ve Ağır Ceza hakimliği yapmıştır. 1950 yılına kadar 3 dönem Kastamonu ve Sinop Milletvekillikleri yapan ATAY 02.05.1969 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Hacı Sait KÖKTEN: 1908 yılında Devrekani’de doğan hayır sever vatandaşımız Devrekani ve İnebolu ilçelerinde 1978 yılına kadar Pastırmacılık ticareti ile uğraşmıştır. İnebolu’da ikamet eden KÖKTEN 1997-1998 öğretim yılından itibaren her yıl okul birincisine 50 Milyon, ikincisine 30 Milyon ve üçüncüye 20 Milyon olmak üzere toplam 100 Milyon ödül vermeye devam etmektedir.


DEVREKANİ İMAM HATİP LİSESİ

OKULUN ADI

DEVREKANİ İMAM HATİP LİSESİ

ADRESİ
TELEFON NO
YABANCI DİL

Mütevelli Yolu Devrekani
0 366 6381133- 6381467
İngilizce

Tarihce
1976-1977 Eğitim ve Öğretim yılında şimdiki müftülük binası olarak kullanılan binada eğitim ve öğretime başlamıştır.1979 yılında T.C. Diyanet Vakfı tarafından binanın arsası satın alınıp vakıf ve koruma derneği ile iş birliği yapılarak yeni okul binası yapıldı.

1982-1983 Öğretim yılında ilk Lise mezununu veren okul tip proje üzerine yapılmış 16 derslik mevcuttur.

Okulumuz Kütüphanesi 1998-1999 öğretim yılında okulumuzdan mezun olup trafik kazasında hayatını kaybeden Nesrin GÜNEY adına ailesi tarafından yeniden tefriş edilmiştir.

1991 yılında merhum iş adamı Hacı Mustafa KAYA tarafından 250 öğrenci kapasiteli olarak yaptırılan öğrenci pansiyonumuz hizmete devam etmektedir.

Devrekani İmam Hatip Lisesi olarak öğrencilerimizin zihninde; insana, düşünceye, Özgürlüğe, ahlaka, kültürel mirasa ve saygıya dayanan bir Din Öğretimi ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam edilmektedir.