http://www.devrekani.com

Devrekani Mutfağı

DEVREKANİ MUTFAĞI
Her yörenin sevilen,meşhur yiyecek türleri vardır. İlçemizin de yemek türleri hamur ağırlıklı olup etli ekmek , banduma ve cırık başta gelir.

ÇORBALAR: Tarhana, bulamaç, bulgur, işkembe, şehriye, keşkek, mercimek, miyane(un kavurması), ovmaç, pirinç, yayla çorbaları en önemlileridir.

DOLMALAR: Lahana, pancar, soğan, biber, kabak, üzüm yaprağı.

SAC EKMEĞİ ÇEŞİTLERİ: Etli ekmek,kesik ekmeği,ıspanaklı ekmek,mantar ekmeği,kabak ekmeği,pastırmalı ekmek, patates ekmeği, yoğurtlu ekmek, yumurtalı ekmek, şeker ekmeği, bişi ekmeği, bazlama, çizleme, gözleme katmer,yufka ekmekleridir.

DİĞER HAMUR İŞLERİ VE EKMEMLER:
Banduma, fırın çöreği,katmerli çörek,kulaklı mantı,kül çöreği,haluşka kesme(makarna), köle hamuru,mantı,sıkma. tava gözlemesi,fırın ekmeği(somun)

 

BÖREKLER:
     Altı –üst böreği, Çullu börek, Mantar böreği, Patatesli kıvrım böreği, Burmalı çörek, Su böreği.

DİĞER YEMEKLER:
     Ala pilav,Biran, Ekşili pilav, Ekşili tirit, Ekmek kayganası,İbi otu, Kesik kızartması, Mıklama, Paça, Samsı, Soğan yemeği, Tirit vb. dir.

TATLILAR:
     Avuz,Sini baklava,Tırtıl baklava, Cırık (Sıkma), Kabak tatlısı, Kaşık helva, Sarı burma tatlısı ve Yoğurt tatlısı(Revani) en önemli tatlılardır.

ETLİ EKMEK:
     Malzeme: Dana Kıyma, Kuru soğan, Nane,Maydanoz, Kara biber,Kimyon ve isteğe bağlı diğer baharatlar, Un ve sıvı yağ.

YAPILIŞI:
     Kuru soğan ince kıyıldıktan sonra kıymanın içine diğer malzemelerle birlikte katılır , bir miktar su ilave edilerek karıştırılır. Yoğrulmuş hamur ufak ufak pözülenir. Sac veya tavanın büyüklüğüne göre yufka şeklinde inceltilerek açılır, hazırlanan malzeme kaşıkla yufkanın yarısına kadar serilir ve diğer yarısı ile üzeri kapatılır,sac veya tavada pişirilerek sıcak sıcak servis yapılır.

BANDUMA:
     Malzeme: Haşlanmış hindi suyu, iyi pişirilmiş yufka ekmeği, ceviz içi,tere yağı ve hindi eti.

YAPILIŞI:
     Yufkalar ortadan ikiye kesildikten sonra yuvarlak olarak sarılır ve 6-7 santim uzunluğunda kesilir. Orta sıcaklıktaki hindi suyuna batırıldıktan sonra tepsiye kenarlarına dikey olacak şekilde sıra ile yatırılır. Tepsinin ortası boş olacak şekilde dizilen yufkaların üzerine ceviz içi serpilir ve eritilmiş tere yağı ile yağlanır. Bu işlem tepsi doluncaya kadar sıra ile devam eder. Tepsinin ortasındaki boşluğa da eritilmiş tere yağı ve ince olarak ufaklaşmış hindi eti konur. Üstü bir müddet kızarıncaya kadar fırında bekletildikten sonra servis yapılır.

CIRIK (SIKMA):

MALZEME:
     Un,Hazır maya,su,şeker , sıvı yağ ve limon tuzu.

YAPILIŞI:
      Hazırlanan un maya katılarak orta katılıkta iyice yoğrulur. Geniş bir kap içinde kızdırılan yağın içine elinin içine alınan hamur sıkılarak kaşık yardımı ile atılır. Kızgın yağda pişirilen sıkmalar önceden hazırlanan soğutulmuş şekerli ağdanın içine süzgeçlerle alınır ve şekeri emmesi sağlanır. Soğuk olarak servis yapılır. Tatlandırılmadan alınan sıkmalar da " Sade" adı ile servise sunulur.